Tour of Norway

 

Tour of Norway har siden 2011 hvert år blitt avholdt om våren på Østlandet. Rittet er et av de tre høyest rangerte ritt i Norge. De andre to er Arctic Race of Norway i Nord-Norge og Tour des Fjords på Vestlandet. Tour of Norway er et etapperitt som har avansert fra klasse 2.2 fra starten i 2011. Den gangen var det åpent for amatører å stille lag. I 2012 ble rittet oppgradert til klasse 2.1, og fra og med 2014 ytterligere oppgradert og klassifisert som HC.2 – som er den nest høyeste klassifisering for sykkelritt. Dermed er rittet kun åpent for World Tour-lag, profesjonelle kontinentallag og norske kontinentallag. Dette gjør at både løypenes vanskelighetsgrad og pengepremiene blir større. Videre gir en seier i et ritt med høy klassifisering flere poeng i UCI Europe Tour som Tour of Norway ble en del av fra 2012. Rittet blir slik enda mer aktuelt for flere utenlandske ryttere på høyt nivå.

Dermed plasserer disse rittene også i større grad Norge på kartet i verdens sykkelmiljøer med de ringvirkninger dette gir for Norge som turistmål. Både nasjonale og de internasjonale sykkelrytterne kjenner etterhvert Tour of Norway for å være et ritt med feststemning og stor jubel fra sidelinjen. Stemningen er en opplevelse for rytterne og den er med på å drive dem frem. Mange av de østlandske kommuner melder gjerne sin interesse for at etappene skal få starte eller slutte hos dem. Dette betyr at hele Østlandet i stor grad blir engasjert. Kommunene med sine innbyggere, bedrifter, lag og foreninger lager fest i gatene, de heier frem rytterne der de kommer glidende gjennom løypene og gleder seg over stemningen i tiden før, under og etter syklistenes passering. Utviklingen av Norge som land for sykkelritt har virkelig ekspandert de siste år. Og interessen for Tour of Norway er en sterk bidragsyter til den utviklingen.

Etappene i Tour of Norway varierer, som i andre tourer, fra år til år. Løypene legges igjennom alle fylker på Østlandet. Det innebærer at et stort område involveres i dette sykkelrittet. De internasjonale syklistene kjenner etterhvert Norge som et utrolig vakkert land å delta i. Til tross for at de kjenner til og har fått merke vårt ustabile vær, ser de frem til rittet og kommer stadig tilbake. Tour of Norway er også kjent for å være et godt arrangement hvor deltakerne blir godt ivaretatt underveis gjennom blant annet god tilrettelegging på overnattingsplassene.

Vinner av Tour of Norway det første året var nederlenderen Wilco Kelderman, mens beste nordmann var Vegard Robinson Bugge på 3. plass. I både 2012 og 2013 vant vår norske rytter Edvald Boasson Hagen, med Lars Petter Nordhaug på 3.plass i 2012 og Sondre Holst Enger på 3.plass i 2013. I 2014 vant polske Maciej Paterski og i 2015 sto danske Jesper Hansen øverst på pallen med Edvald Boasson Hagen på 2.plass. I 2016 vant Pieter Weening fra Nederland med Edvald Boasson Hagen på 2. og Sondre Holst Enger på 3. plass. I 2017 tok Edvald Boasson Hagen sin 3. seier i Tour of Norway og det på sin egen 30 års dag. Norske Alexander Kristoff er totalt sett gjennom alle år den som har vunnet flest etappeseire.

I 2018 kan du feire nasjonaldagen langs andreetappen. Touren arrangeres neste gang fra 16. til 20. mai 2018. Arrangøren lover spennende løyper med action og kamper fra start. Og som tilskuer får du muligheter til å se kamp om plass på pallen underveis gjennom hele rittet. Og det blir spenning helt frem til passering av siste målstrek. Grip sjansen og få med deg denne opplevelsen!