Tour des Fjords

 

Tour des Fjords er et vestlandsk landeveisritt som går over flere etapper. Rittet er klassifisert som 2.HC på skalaen til UCI (Union Cycliste Internationale) og er dermed et proffritt. Tour des Fjords ble første gang arrangert i 2013. Den gangen i august, men siden har det vært et arrangement avholdt om våren. Antall etapper har variert fra tre til fem.

Syklistene føres gjennom den vakreste natur med temperamentsfullt vestlandsk, varierende terreng i form av bakker og berg, jorder, fossefall, stup og slettelandskap. Langs løypene er det folkefest, lek og moro. Syklistene hører heiaropene langs sidelinjen når de suser forbi og det gir dem ekstra energi.

Det som gjør Tour des Fjords enda mer spesielt er at det samtidig med proffrittet blir arrangert et turritt for amatører, Tour des Fjords Classic, og et barneritt. Det er bra for videre rekruttering av nye proffsyklister og en helt fantastisk mulighet for det aktive sykkelpublikum. De får muligheten til selv å kjenne på konkurranseinstinkt, adrenalin og ekte sykkelglede under disse dagene. For å kunne delta i turrittet må man være over 17 år. Det er en fordel å være godt trent, uten at det er noe krav. Barnerittet arrangeres alle dager, både ved start- og målområdet for proffrytterne. Barn mellom 2 og 12 år deltar gratis.

Vinnere av rittet var i 2013 russiske Sergej Tsjernjetskji med Lars Petter Nordhaug som beste nordmann på 2. plass. I 2014 vant Alexander Kristoff, i 2015 sto Marco Haller fra Østerrike øverst på pallen, mens i 2016 seiret Alexander Kristoff igjen og i 2017 vant Edvald Boasson Hagen.

Det er fire typer ledertrøyer i Tour des Fjords. Hvit trøye bæres av beste unge rytter sammenlagt. Vinner av denne må være under 25 år og være den som har brukt kortest tid sammenlagt for alle etappene. Hvit-rød polkadott-trøye gis til vinneren av den daglige klatrekonkurransen. Det vil være flere utvalgte klatrekonkurranser i etappene og det kåres en vinner hver dag. Vinneren har den på under neste dags etappe. Blå trøye går til rytter med flest poeng. Poeng samles av vinner av etappens innlagte spurter inkludert den ved målpassering. Gul vinnertrøye går til den rytter som har brukt kortest til på alle etapper sammenlagt.

Tour des Fjords har en egen laksetrøye. Den mest offensive rytter vil vinne denne. En jury vil hver dag avgjøre hvem som har vært den mest offensive rytter. Premie går også til beste lag. Beste lag er det hvor de tre beste ryttere for hver dag har brukt kortest tid. Dersom et lag har mistet ryttere underveis og har færre enn tre ryttere igjen ved siste etappe utgår laget fra lagkonkurransen. Vinnere av lagkonkurransen i Tour des Fjords får ingen trøye.

I 2018 vil etappene for første gang bli lagt på Sørlandet. Det vil være tre etapper. Første etappen snor seg 189 km fra Lindesnes oppover kysten til Grimstad. Andre etappen på 180 km vil gå fra Risør sørover til Kristiansand og den tredje og siste etappen går fra Farsund til Egersund i Rogaland. Den er 178 km lang og er den mest krevende av de tre etappene med flere krevende stigninger og klatrepartier. Her får deltakerne flere muligheter til å kjempe, og her gjelder det å være på hugget. Det vil sannsynligvis være spenning langs løypene helt til siste mann er over målstreken.

Tour des Fjords vil i 2018 bli etterfulgt av et nytt landeveisritt; Hammer Stavanger som nå er en del av Hammer Series. Dette er også arrangert av Tour des Fjords AS og går over tre dager. Kombinasjonen av disse to ritt vil være svært gunstig. De er hver for seg attraktive for deltakerne og sammen vil de ha stor verdi selv for de syklister som kommer lengst unna. Begge ritt får god TV-dekning. I 2018 er dato for Tour des Fjords satt fra 22.-24. mai.