Sportsklubben Rye

 

Sykling har alltid vært populært i Norge, og det er langt flere syklister enn aktive medlemmer av en sykkelklubb. Likevel er det gjennom sykkelklubbenes aktiviteter og initiativer at syklingen som sportsgren har utviklet seg.

Sportsklubben Rye ble etablert i 1920, men sykling kom først på agendaen i 1922. I 1929 kunne klubben ta i bruk den nye velodromen på Dælenenga og fikk sitt første norgesmesterskap i 1934, så dette er en klubb med høythengende meritter opp gjennom tidene.

 

Det sies at klubben ble stiftet av en guttegjeng som hang rundt vannposten på gamle Grünerløkka brannstasjon. Gutta valgte å kalle klubben sin for Djerv, og en stilbok fra guttenes skole ble brukt som protokoll. Det eneste som ble ført opp som klubbens aktiva var en fotball, og kontingenten var 25 øre i uka. Først i 1923 fikk klubben sitt nåværende navn. Dette skyldtes at da klubben ble meldt inn i Kristiania Distriktslag for Idrett eksisterte det allerede en klubb med navnet Djerv.

 

Klubben fikk sin første norgesmester i banesykling i 1935, og i årene som fulgte har Sportsklubben Rye forsynt seg rikelig av medaljetrofeene. Til nå er det blitt hele 71 norgesmesterskap – blant annet 23 i lag-NM og 10 kongepokaler.

 

Etter hvert ble det flere og flere som ønsket å drive aktiv trening og det å sykle ble svært populært. Sportsklubben Rye så dette behovet, og Ryegutten Erik Gjems-Onstad ble det vi kan kalle turrittsyklingens far. Kongstanken hans var å arrangere ritt for alle sykkelentusiaster, og i 1967 gikk den første Den Store Styrkeprøven Trondheim-Oslo av stabelen. Arrangementet ble en kjempesuksess. Senere har Sportsklubben Rye tatt initiativ til flere populære turritt som for eksempel Nordmarka Rundt.

 

Klubben var også tidlig ute da den nye sporten terrengsykling ble innført. Blant annet var det klubbmedlemmer som i samarbeid med sykkelprodusenten DBS og Skiforeningen som avholdt en demonstrasjon av denne nye sportsgrenen.

 

Sykkelsporten i Norge

Det er slike klubber som Sportsklubben Rye med sin tradisjonsrike historie og sin indre dynamiske drivkraft gjennom samhold og kameratskap som har vært med å fremme sykkelsporten i Norge. I tillegg til de tradisjonelle aktivitetene har vi fått ballspillene sykkelball og sykkelpolo og kunstsykling. Sykling som mosjons- og fritidsaktivitet er svært utbredt i Norge i dag. Spesielt såkalt tursykling er populært, og Syklistenes Landsforening gir ut informasjon om turer, turløyper, kart og bøker og tips for planlegging og gjennomføring av turer med mer.

 

Det blir arrangert landeveisritt, fellesstartritt, temporitt, etapperitt og turritt. Det finnes også terrengsykling, stisykling, utforsykling, såkalt dirtjump der syklistene utfører forskjellige triks som hopp, lignende BMX dirt jumping, og balanseøvelser. Slopestyle er den mest vanlige konkurranseformen i dag i tillegg til utfor. Mens utforsykling er en ren fartsdisiplin, er slopestyle mer en øvelse der triks, flyt og stil er viktige ingredienser. Deltagerne kjører ned en utforbakke som er full av «hinder» som skal forseres. Det kan være hopp, fall – såkalte drops – og set-ups som da blir en slags klatring med sykkelen. Racing foregår på lukkede baner og kan ligne på motorcrossbaner. BMX Freestyle er i dag en voksende sport. Denne sporten kan deles inn i ytterligere fire grener – dirt jumping, ramp, street og flatland.

 

Også baneritt blir arrangert, men Norge har ikke vært flink til å bygge slike baner. Velodromen på Dælenenga ble revet i 1946, og siden da har ikke Norge hatt en skikkelig helårsbane for banesykling. I forbindelse med sykkel-VM i Oslo i 1993 ble en midlertidig velodrom bygget i Vikingskipet på Hamar, men denne ble revet senere samme år like etter NM. De tre siste norgesmesterskapene på bane er derfor blitt arrangert utenlands.

 

Norges store navn innen banesykling er selvsagt Knut Knudsen som ble olympisk mester i 1972 og verdensmester i forfølgelsesritt i 1973. Som profesjonell vant han to VM-sølv og en VM-bronse. Våre fremste syklister i nyere tid er Kurt Asle Arvesen, Thor Hushovd, Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff, og i terrengsykling er det Gunn-Rita Dahle Flesjå som har utmerket seg.