Guide: Slik velger du den riktige sykkelen

Sykling er for alle. Interessen for sykling har økt etter at spinning ble et tilbud på treningssenter rundt om i landet og man kan holde sykkelformen hele året. På våren tilbyr mange treningssenter sykkelturer ute, og dermed har stadig flere mosjonister blitt motivert til å oppgradere sykkelparken hjemme. Videre er sykling blitt mer populært som et miljøvennlig alternativer til bil. Enkelte politikere går foran som gode eksempler og sykler til jobb, noe som gir motivasjon til flere. I denne artikkelen ser vi litt nærmere på fremkomstmiddelet sykkel, og hvordan du kan velge den riktige sykkelen for deg.

Hva skal sykkelen bli brukt til?

Det finnes mange grunner for å sykle og det finnes mange typer sykler å velge mellom. Når du først har bestemt deg for å anskaffe en sykkel, vil det være smart å tenke over hvorfor du vil ha sykkel. Hva skal du bruke den til? Er du en ivrig mosjonist som allerede er glad i å sykle, eller er du ny innen sykkelsporten? Kanskje ønsker du kun å ha sykkelen som et transportmiddel til og fra jobb, butikk og barnehage, eller kanskje skal du kjøpe den til et barn som gjør at den må være stabil og tåle lek? Skal du ha med passasjer eller bagasje? Da er det viktig at sykkelen gir mulighet for dette.

Om du deltar i sykkelritt vil du nødvendigvis ha andre behov, forventninger og krav til sykkelen enn om du er ute etter sykkel for å komme deg ut i naturen og kanskje i utgangspunktet er i dårlig form. Da kan du med fordel vurdere en sykkel med store hjul og kanskje med en motor som kan hjelpe deg frem i motbakkene.

Hvilket underlag kommer du til å sykle mest på? Er det på asfalt eller grus, snø, is, skogsterreng eller bane? Riktig valg av dekktype, sete, styre, ramme, dempere og antall gir ut i fra hvordan du skal bruke sykkelen vil være betydningsfulle.

Pris og kvalitet

Prisnivået på sykler varierer sterkt, så du burde tenke gjennom hva du egentlig trenger. Det vil for mange være ganske frustrerende med en sykkel til 70 000 kroner som står ubrukt og støver ned i garasjen og bare venter på at du en dag skal få ryddet tid til en sykkeltur. Sykler du derimot hver dag til jobb og skal ha et lett og smidig transportmiddel, vil en landeveissykkel være et bedre valg enn en stiv terrengsykkel. Dersom du er ivrig mosjonist og vurderer å delta i sykkelritt gjelder det å velge en type sykkel som gjør det mulig å gjennomføre rittet på en god måte og som ikke forhindrer deg i å yte ditt beste. Det er altså viktig å velge en sykkel etter dine behov, og deretter finne en innen ditt budsjett i den kategorien. Sykler kan være utrolig dyre, men du kan også være heldig å finne deg et kupp. Sjekk etter salg hos sykkelforhandlere, eller se om du kan finne et godt alternativ brukt. Mulighetene er mange!

Gjør undersøkelser om hva som finnes på markedet. Spør gjerne flere forhandlere slik at du blir kjent med hvilke merker og deres egenskaper som finnes på markedet. Det kan hende at du vil trives med en helt annen sykkel enn den som treningskompisen din har. Det finnes en sykkel der ute som er som skapt for det du trenger. Gjør et godt valg basert på dine individuelle ønsker og behov. Det vil gi deg best mulig varig sykkelglede.

Da gjenstår det bare å ønske deg riktig lykke til i valg av din neste sykkel!